Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis in cottagestijl, gebouwd volgens een bouwaanvraag uit 1928 ingediend door A. Peeters, die in de Schotensesteenweg 81 in Deurne woonde.

In dit dossier is geen aannemer of architect vermeld, noch op de aanvraag, nog op het bijgevoegde plan. Stijl, omvang en materiaalgebruik sluiten echter perfect aan bij de bebouwing van het zuidelijke, oudste en meest karakteristieke deel van de Venneborglaan. De huizenrijen bestaan hier uit burgerhuizen met verzorgde art-deco-, cottage- of modernistische bakstenen gevels met omheinde voortuin. De originele afsluiting is bij deze woning echter verdwenen. Het originele ontwerp bestond uit eenvoudige smeedijzeren rasters tussen bakstenen pijlers. De huizenrij van nummers 1 tot 25 waar deze woning deel van uitmaakt, vormt binnen de straat een zeer gaaf, homogeen ensemble waarin overwegend de cottagestijl vertegenwoordigd is. Deze woning vormt een wezenlijk onderdeel van dit ensemble: stijl, materiaalgebruik en detaillering van de gevel zijn bewaard.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen op hardstenen plint, gecombineerd witte natuursteen voor de erker en een beraping voor de geveltop. De brede venstertravee trekt de aandacht naar zich toe met een driezijdige erker en met het groot, als mijtervormige topgevel uitgewerkt zoldervenster. De geveltop is voorzien van pseudovakwerk, een markant element uit de cottagestijl. In de smalle deurtravee vinden we op de begane grond een rechthoekige deur met bovenlicht onder een houten luifel, en een eenvoudig rechthoekig bovenvenster. De kleine roedeverdeling van de houten bovenvensters en de houten balkonleuning boven de erker zijn eveneens elementen uit de vormentaal van de cottagestijl.

Voor de plattegrond koos de onbekende architect voor de traditionele enkelhuisindeling, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. In de smalle deurtravee de gang met trappenhuis. In de brede venstertravee links een enfilade van drie kamers die door brede deuropeningen met elkaar verbonden zijn: salon, eetkamer en veranda. Achter het trappenhuis, en naast de veranda, is de vaste plek van de keuken binnen dit type plattegrond, met aansluitend een "waschhuis". Op de verdieping twee slaapkamers en een badkamer; op de zolderverdieping twee kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 3310.