Meergezinswoningen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van meergezinswoningen in neoclassicistische stijl tussen Kelderstraat en Schuttershofstraat, in twee fasen gebouwd in opdracht van Oscar Hallez, naar ontwerpen door de architect Louis Hamaide. Als eerste kwam in 1895 het pand zijde Kelderstraat tot stand, in 1902 gevolgd door het pand zijde Schuttershofstraat.

Het project is representatief voor de vroege realisaties van Louis Hamaide, die omstreeks 1880 als architect debuteerde met neoclassicistische ontwerpen als deze. Omstreeks de eeuwwisseling zou de succesvolle architect naast het eclecticisme de art-nouveaustijl gaan toepassen, om zijn loopbaan in 1925 stijlvol af te sluiten met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvatten beide panden vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Het oudste pand zijde Kelderstraat, met L-vormige plattegrond, is iets brede en rijker van opzet, en fungeerde als hoofdgevel. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels hebben als gemeenschappelijk kenmerk een horizontale geleding, een pilasterordonnantie per bouwlaag, en schijnvoegen op de penanten. Geleed door waterlijsten, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging, waarboven houten dakkapellen met gestrekte waterlijst.

Van het brede gevelfront zijde Kelderstraat, is de oorspronkelijke cafépui met geblokte pilasters op hardstenen sokkel bewaard. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een gevelbreed balkon met consoles, waarvan de ijzeren borstwering is vernieuwd, alsook het schrijnwerk en de kroonlijst. In de gevel zijde Schuttershofstraat worden de traveeën door de pilasters gebundeld, en accentueren voluten de dakkapellen. De oorspronkelijke winkelpui met flankerende zijportalen is vernieuwd, alsook het vensterschrijnwerk.

De begane grond van het pand in de Kelderstraat, gunstig gelegen tegenover de zijgevel van de Bourlaschouwburg, bood van bij de bouw ruimte aan een café-restaurant met keuken. Dit laatste kon door de bouw van het achterliggende pand in 1902 worden uitgebreid, met een twee toegang zijde Schuttershofstraat. Hier werd de begane grond verder ingenomen door een winkel. Huurkwartieren namen de bovenverdiepingen van beide panden in, elk ontsloten door een zijdelings ingeplante traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1895#1813 (Kelderstraat) en 1902#2015 (Schuttershofstraat).