Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de handelaar-kruidenier Jean Baptiste Ceulemans, naar een ontwerp door Henri Smits uit 1884. Het vastgoedproject behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte. Smits had eerder al diverse opdrachten uitgevoerd voor Ceulemans, waaronder in 1882 een geheel van drie gekoppelde woningen in de Gorterstraat en in 1883 een aanpalend winkelhuis in de Kleine Kraaiwijk, en twee gekoppelde woningen met een cichoreifabriek in de Van Craesbeeckstraat (gesloopt), alle in neotraditionele stijl. Tijdens een succesvolle loopbaan, vroegtijdig beëindigd door zijn overlijden in 1914, realiseerde de architect een groot aantal nieuwbouwprojecten in Antwerpen, zowel voor residentiële als bedrijfsarchitectuur. Van meet af aan paste hij in zijn ontwerpen simultaan zowel de conventionele neoclassicistische stijl als een meer pittoresk neotraditioneel idioom toe. De burgerhuizen in de Kapucinessenstraat zijn representatief voor de eerste categorie, de overige bouwprojecten van Ceulemans en de architectenwoning aan de Wapper uit 1897 voor de tweede.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond, rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, en nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie telkens de klemtoon op het middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een balkon met postamenten en gietijzeren borstwering, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters met geriemde omlijsting en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met panelenfries en gekorniste houten kroon- en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters, evenals gietijzeren voetschrapers in beide panden; vernieuwde bovenvensters in nummer 42.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1884#754 (Kapucinessenstraat 40-42), 1883#802 (woningen en cichoreifabriek Van Craesbeeckstraat).