Geheel van vier neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van vier neoclassicistische burgerhuizen, volgens de bouwaanvraag uit 1851 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemers Hertogs frères. Van deze broers zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1844 tot 1859. Het vastgoedproject in de Koninginnestraat, dat uit twee rijkere en twee bescheiden rijwoningen bestaat, samengesteld tot een volkomen symmetrisch geheel volgens spiegelbeeldschema, behoort tot hun vroege realisaties.

Met een gevelbreedte van elk vier traveeën, omvatten de rijkere uiterste panden (nummers 2 en 8) drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het uit de as geplaatste middenrisaliet met de rechthoekige koetspoort. Deze laatste heeft een vlakke omlijsting uit blauwe hardsteen. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, in het risaliet met geriemde omlijsting. De tweede verdieping wordt geaccentueerd door consoles onder de lekdrempel in het risaliet, of een typische onderdorpel met een centrale mascaron, pijl- en acanthusmotieven. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, fries en gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de koetspoorten met metalen roeden in het bovenlicht en de vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschrapers; smeedijzeren borstwering in het risaliet van nummer 8.

Met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de bescheiden middenpanden (nummers 4-6), drie bouwlagen onder een zadeldak. De oorspronkelijk vlak bepleisterde lijstgevels rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de inkomdeuren in vlakke hardstenen omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Nummer 4 werd omstreeks 1900 verrijkt met een bescheiden stucdecor (omlijstingen en fries). Fraaie gietijzeren parapetten uit de bouwperiode, op de eerste verdieping met bazuinende engelen. Van het houten schrijnwerk is op nummer 6 enkel het bovenlicht met metalen roeden van de deur bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1851#537 en 1851#732.