Sociale woningen uit 1950

Beschrijving

Zestig woningen aan weerszijden van een straat, gerealiseerd tussen 1950 en 1953 door de pas opgerichte sociale huisvestingsmaatschappij Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen voor Huisvesting naar ontwerp van de Beringse architect Marcel Wijckmans. In 1980 volgde een renovatie.

Typisch kleinschalig naoorlogs project van sociale woningen langs een rechte straat (Hoensbroeckstraat 5-55, 6-56) en twee vierwoonsten aan weerszijden van die straat (Schaapsweg 30-44). De achtertuinen (met garages) worden ontsloten door baantjes aan de achterzijde. Groen is aanwezig in de vorm van laanbomen en omhaagde voortuinen. De vier centrale vierwoonsten (aan weerszijden van het baantje naar de achtertuinen) staan enkele meters dieper in waardoor hier iets ruimere voortuinen ontstaan en de rechtlijnigheid van de straat enigszins gebroken wordt.

Traditionalistisch getinte, witgeschilderde baksteenarchitectuur met rode pannen daken bestaande uit twee soorten woninggroepen: tien vierwoonsten met huizen van twee bouwlagen en twee traveeën, gespiegeld, onder een schilddak en met aanbouwen onder lessenaarsdaken aan de zijkant (in ontwerp onder zadeldak) en tien tweewoonsten van één bouwlaag met centraal een doorlopende klimmende dakkapel. Bij de vierwoonsten beschikken de hoekwoningen over een spreekkamer en een woonkamer op de gelijkvloerse verdieping en boven over twee grote en één kleine slaapkamer (vijf personen), de twee middelste huizen hebben geen spreekkamer en slechts één grote en één kleine slaapkamer boven (drie personen). Beide types beschikken over een badkamer. De woningen in de tweewoonsten waren waarschijnlijk bedoeld als bejaardenwoningen met onderaan een woonkamer en één grote slaapkamer, boven enkel één grote slaapkamer. Een badkamer ontbreekt.

Evaluatie

Stedenbouwkundige en architecturale waarde als representatief voorbeeld van de typische, kleinschalige, traditionalistisch getinte volkswijken uit de naoorlogse periode. Bepalende erfgoedelementen zijn de circulatiepatronen (weg en achterliggende baantjes), de inplanting van de architecturale volumes, de groenaanleg (bomen en hagen) en de architecturale homogeniteit inzake schaal, type, vorm, silhouet en materiaalgebruik.

• Heusden-Zolder, dienst Ruimtelijke Ordening, dossiernummer 50/052 H.
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam HEUSDEN_VOORT_7000.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 7000, Heusden-Zolder, De Voort.

Auteurs: Vandeweghe, Evert