Dorpskom Nieuwmunster

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Nieuwmunster

Beschrijving

De dorpskom van Nieuwmunster is gebouwd op een hoogte in het landschap. Centraal staat de grote Sint-Bartholomeuskerk. Ten zuiden van de kerk loopt de Doelhofstraat, waarlangs het typische straatdorp is uitgebouwd. Een lange erfoprit tussen de huizenrij leidt naar het Glaviehof, een oorspronkelijk omwalde hoeve die wellicht in de middeleeuwen net ten zuiden van de kerk is ingeplant. In het zuidwesten wordt de hoeve begrensd door akkerland. Ten noordoosten van de dorpskom, aansluitend op de kerk, bevindt zich een uitgestrekt weiland.

• CALLAERT G. & HOOFT E. 2002: Meetkerke [online], plaatsbeschrijving Nieuwmunster (geraadpleegd op 7 juni 2016).
  • Google Maps, Streetview, Doelhofstraat, Nieuwmunster [online] (geraadpleegd op 9 februari 2016).