Dorpskom Meetkerke

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Meetkerke

Beschrijving

De kleine dorpskom van Meetkerke situeert zich rond de middeleeuwse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, die zich op een verhoging in het polderlandschap bevindt. Ten noordwesten van de kerk ligt de voormalige pastorie, met de achtertuin grenzend aan een uitgestrekt akkerland. De kerk en pastorie worden omgeven door de Oude Molenweg, waarlangs de bebouwing bestaat uit herbergen, woonhuizen en het voormalige gemeentehuis, tot stand gekomen in de loop van de 17de, 18de en 19de eeuw en verder aangevuld in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ten zuiden wordt de dorpskern begrensd door een open landschap aan de zuidzijde van de Vaartwegel, waarin zich een verbouwde hoeve bevindt.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000563, Dorpskommen Zuienkerke, Meetekerke, Houtave, Nieuwmunster (S.N., 1989).
  • Google Maps, Streetview, Mareweg, Meetkerke [online] (geraadpleegd op 9 februari 2016).