Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

Het neoclassicistische pand op de hoek met de Nottebohmstraat werd in 1884 ontworpen door architect Albert Arnou voor rekening van Louis Beeckmans, wonende in de Venusstraat 27 in Antwerpen. De werken werden uitgevoerd door de Naamlooze Maatschappij van het Oosten van Antwerpen, die in 1881 was opgericht voor de ontwikkeling van Zurenborg en de voorganger was van de in 1886 in het leven geroepen Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Arnou was een van de architecten waar de maatschappij vaak mee samenwerkte; hij was ook zelf aandeelhouder.

De maatschappij zette in op de kwaliteitsvolle bebouwing van de straten, en besteedde grote aandacht aan panden op hoekpercelen en pleinen, die moesten ontworpen worden in verzorgde, aantrekkelijke bouwstijlen. Dit hoekpand is een representatief voorbeeld van een door Arnou met zorg uitgewerkt hoekpand in neoclassicistische stijl.

Het grote hoekpand met horecagelijkvloers werd samen met een kleiner burgerhuis in de Nottebohmstraat 1 gebouwd, een pand dat op de begane grond verbouwingen onderging. Het hoekpand telt drie bouwlagen onder zadeldak, met één travee op de Dageraadplaats, een hoektravee en drie traveeën in de Nottebohmstraat. Typische neoclassicistische gevelaanpak, met plinten in blauwe hardsteen, houten kroonlijsten, bepleisterde en witgeschilderde parementen en rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen. Horizontale ritmering door de imitatievoegen op de begane grond, de kordonlijsten en de doorlopende onderdorpels. Eenvoudige rechthoekige deuren en deurvensters op de begane grond; de originele houten puien zijn verdwenen. Op de verdiepingen gekoppelde, smalle vensters onder entablementen die steunen op consoles en met ijzeren borstweringen. Hoektravee geaccentueerd door balkon en fronton bij het bovenvenster.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 654.