Bejaardenhof Mariadal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bejaardenhof Mariadal

Beschrijving

Hof met 28 bejaardenwoningen en gemeenschapslokaal, in 1965 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Bouwmaatschappij van Temse naar plannen van architect Rik De Ryck en stedenbouwkundige Arthur Canfyn uit 1961.

Bouwgeschiedenis

In 1965 bouwde de sociale huisvestingsmaatschappij Bouwmaatschappij van Temse 28 bejaardenbungalows, een gemeenschapslokaal en een administratief gebouw met twee appartementen, naar plannen van architect Rik De Ryck en stedenbouwkundige Arthur Canfyn uit 1961. In 1986-1987 werd het gemeenschapslokaal omgebouwd tot twee bejaardenwoningen (Mariadal 10-10A).

Typering en beschrijving

Typisch hof van laagbouw bejaardenwoningen rond een parkje met vijver. Aan de oost- en westzijde bevinden zich rijen van respectievelijk twaalf en acht woningen, aan de noordzijde een rij van vier woningen en een vrijstaand gemeenschapslokaal, aan de zuidzijde vier woningen, per twee gekoppeld. De woningen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar en hun architecturale vormgeving is modernistisch getint, met referenties naar de expo-stijl. De huizen hebben een bakstenen parement met breuksteen voor de zijgevels en bepaalde accenten, onder een schilddak met brede overstek die fungeert als luifel. Afhankelijk van de ligging van de huizen is de hoogste (woningtype C en D) of net de laagste gevel (woningtype A en B) als voorgevel uitgewerkt. De voordeuren van de woningen type C en D worden geaccentueerd door schuin geplaatste deuromlijstingen die aansluiten bij de overstek. De voorgevels werden met ajour-uitgewerkte baksteenpatronen gedecoreerd.

De woningen zijn voorzien van een inkom, WC, kolenberging, woonkamer en keuken met zitbad. De slaapkamer van de woningtypes A en B springt uit de hoge achtergevel (gericht op parkje). Bij woningtype C en D vormen de inkom, wc en berging gezamenlijk een uitspringend volume in de hoge voorgevel. Aan twee zijden is de pleingevel verbouwd met een uitbouw. Aan de achterzijde werden de woningen recent uniform uitgebreid met een badkamer. Het interieur was volgens het ontwerpplan sober vormgegeven. Opvallend is de afwerking van het plafond dat in de leefkamer de dakhelling volgt en met een uitgeronde hoek aansluit bij de tuingevel. Er was eveneens een schouwmantel uit gepolitoerd arduin, grijze handvormsteen en rode gebakken tegels. Boven de inkom en toilet was bij type C en D een kleine zolder voorzien.

Mariakapel in expo-stijl en standbeeld van moeder en kind, in opdracht van de Bouwmaatschappij van Temse door de Temsese beeldhouwer Valeer Peirsman gebeeldhouwd en in kunstarduin gegoten. Het werd ingehuldigd naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de maatschappij (juni 1982).

Evaluatie

De sociale woonwijk Mariadal heeft een stedenbouwkundige en architecturale waarde als representatief voorbeeld van de naoorlogse bejaardenhuisvesting die gekenmerkt wordt door een inplanting rond een groenzone (hof), laagbouw en een architecturale vormgeving die beïnvloed is door de expo-stijl, onder andere in de materialiteit (breuksteen) en de dakvorm (lessenaarsdak met overluifeling).

• Archief Bouwmaatschappij van Temse, Dossier Mariadal.
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam TEMSE_MARIADAL_4320.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4320, Temse, wijk Mariadal.
  • DE RYCK K. 1997: 75 jaar Bouwmaatschappij van Temse 1922-1997, Temse, 25-26.

Auteurs: Mertens, Frédéric; Vandeweghe, Evert