erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
30210
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30210

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis op de hoek bij de Herejanstraat, naar ontwerp van architect A. Leclercq (Ieper) van 1924. Dubbelhuis met ongelijke travee-indeling - vijf op de eerste en drie brede traveeën op de tweede bouwlaag - onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, kunstleien, mechanische pannen). Gele baksteenbouw op sokkel van Atrechtse zandsteen en arduin; rechthoekige kelderopeningen. Gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor puilijst, onderdorpels en ornamenten. Neorococolijstgevel met geblokte begane grond. Op de tweede bouwlaag, twee soortgelijke uitgewerkte vensterrisalieten, links en rechts van een rondbogige loggia met Toscaanse zuiltjes en gebogen balustrade. Gekorniste houten kroonlijst overlopend in de klokvormige gevels van twee dakkapellen met ronde oculus; ertussen, kleine houten dakkapel met voluten en gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Getoogde vensters met sluitsteen. Rondboogdeur met geprofileerd beloop op imposten; rocaillesluitsteen. Verzorgd houtwerk zie vleugeldeur met panelen en waaier; soortgelijk bovenlicht voor het dakvenster van de loggia.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30210 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.