Garage in art-decostijl

Beschrijving

Garage in art-decostijl, volgens de bouwaanvraag uit 1920 gebouwd in opdracht van Raymond Ruys, uitbater van het Juwelenhuis Ruys even verderop in de Sint-Jorispoort. Later dat jaar voegde hij op het aanpalende perceel een afsluitmuur met poort toe volgens hetzelfde compositieschema (nummer 92, gesloopt). Uit de bouwdossiers vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. In 1926 liet Ruys de oorspronkelijk eenlaagse garage door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck verhogen met een verdieping, vermoedelijk bestemd als chauffeursverblijf. Hetzelfde bureau had in 1923 het ontwerp getekend voor de nieuwe villa van Ruys aan de Sobenlaan, een statig gebouw in beaux-artsstijl dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door bominslagen werd verwoest. In 2004 werd het pand naar ontwerp van de architect Nico Vrijsen gerenoveerd tot woning, met toevoeging van een duplexvolume achteraan op het gebouw.

Met een gevelbreedte van één travee, omvat de constructie twee bouwlagen onder een plat dak. Het gevelfront heeft een verzorgd parement uit twee kleuren baksteenmetselwerk, rode papesteen en paarse klampsteen, verwerkt in kruisverband met knipvoegen. Van witte natuursteen is gebruik gemaakt voor twee rozetten, een medaillon, lekdrempel en dekstenen, en van blauwe hardsteen voor de plint. Het kleurcontrast van de baksteen ondersteunt de structuur van de gevelcompositie. Op de begane grond getoogde inrijpoort met sluitsteen en ontlastingsbogen uit rollagen, geflankeerd door lisenen met rozet, en afgewerkt door een getoogde puilijst met tandfries. De bovenverdieping wordt gemarkeerd door een risalietvormend gevelveld dat doorloopt in een attiek met gebogen pseudo-fronton. Het brede bovenvenster vormde oorspronkelijk een vierlicht; octagonaal medaillon met de initialen RR van bouwheer Raymond Ruys. Bewaarde smeedijzeren garagepoort waarin eveneens de initialen RR verwerkt zijn; het stalen schrijnwerk met kleine roeden van het bovenvenster dateert van de renovatie uit 2004.

Volgens de bouwplannen uit 1920/1926 beslaat de garage de volledige begane grond, en vormt een tweekamerwoning met keuken, wasplaats en wc de bovenverdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1920#9307, 1920#9671, 1926#24304 en 197#20040241 (garage Ruys), 238#918 en 238#931 (villa Ruys).