Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis naar ontwerp van architect Raphaël Speybrouck (Ieper) van 1924. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel met rechthoekige kelderopeningen. Gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor puilijst, onderdorpels onder meer doorgetrokken bij de bovenvensters, architraaf en kroonlijst van het eenvoudige hoofdgestel, sluitstenen en imposten van de vlak omlijste, getoogde vensters en deur. Links, koetspoortrisaliet geaccentueerd door geblokte hoekbanden uitstralend boven de rondboogpoort met rocaillesluitsteen, waaiervormig bovenlicht (ijzeren tracering) en lage arduinen schamppalen; deurvenster op de tweede bouwlaag, met kleinere sluitsteen en open borstwering voorzien van gestileerd ijzeren hek.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine