Rijksopvoedingsgesticht en omgeving

Beschrijving

Het voormalig Rijksopvoedingsgesticht ontstond circa 1836 als suikerraffinaderij en werd rond het midden van de 19de eeuw omgevormd tot onderwijsinstelling. De omgeving heeft een landelijk karakter en wordt gekenmerkt door graslanden. Tussen 1900 en 1918 werden aan de overzijde van het complex, op grondgebied Wingene, verschillende woningen opgetrokken aan de Vagevuurstraat voor bestuurders en hoger personeel. Tegenover het complex ligt een sportterrein met tribune. De straten ten zuiden van het voormalig Rijksopvoedingsgesticht zijn aangelegd volgens dambordpatroon en worden begrensd door bomenrijen.