Sint-Michielsschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Michielsschool

Beschrijving

Sint-Michielsschool zie opschrift van gevelsteen boven het toegangspoortje. Oorspronkelijk gevestigd in de Sint-Jacobsstraat en in 1896 naar hier overgebracht; thans benut door een lagere afdeling van het Sint-Vincentiuscollege.

Heropgebouwd klein schoolcomplex naar ontwerp van architect Maurice Selly (Ieper) van 1922; in 1945 uitgebreid met klaslokalen naar ontwerp van architect J. Gits (Ieper). Aan de straat, de vroegere directeurswoning met poortgebouwtje links; erachter, de klasgebouwen L-vormig gegroepeerd rondom de speelplaats, en onder meer uitkomend op het Minneplein. Directeurswoning (nummer 16): een vereenvoudigde versie van de voor de Eerste Wereldoorlog in de straat aanwezige doorsnee-renaissance-architectuur zie twee gevelopstanden van de "Mission du Ministère des Sciences et des Arts". Diephuis met ongelijke travee-indeling respectievelijk drie op de eerste en twee op de tweede bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen met twee rechthoekige kelderopeningen. Puntgevel afgelijnd met muurvlechtingen en schouderstukken. Kordonvormende lekdrempels van Euvillesteen. Rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboogomlijsting op afzaat. Houten kruis- en drielichtkozijnen met kleine roedeverdeling; beluikte benedenvakken op de begane grond. Kozijndeur met eenvoudig bovenlicht.

Laag poortgebouwtje (nokrichting loodrecht op de straat) met soortgelijke puntgevel (nummer 18). Rondboogpoort in omlijsting van simili- en/of Euvillesteen met sluitsteen.

Lage bakstenen klasgebouwen onder zadeldaken. Ritmerende steunberen en verdiepte kruiskozijnen met kleine roedeverdeling.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 882.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine