Paardenstal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Paardenstal

Beschrijving

Paardenstal in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd rond 1886 bij het achterliggende neoclassicistisch burgerhuis in de Grotebeerstraat 29. Architect Albert Arnou tekende het ontwerp in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Deze bouwmaatschappij was de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg. Door de talrijke projecten in eigen beheer, in samenwerking met een schare vaste architecten, zette de maatschappij de wijk architecturaal op de wijk. In de eigen projecten koos de maatschappij steevast voor een combinatie van neoclassicistische basisarchitectuur, met woningen in neo-Vlaamserenaissance-stijl die voor accenten in de straatbeelden zorgen. Arnou was één van de populairste architecten in Zurenborg.

De paardenstal is een klein gebouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. De rode bakstenen lijstgevel is gekenmerkt door een centrale laaddeur onder een topgeveltje. Blauwe hardstenen plint, houten kroonlijst, rood parement met natuurstenen speklagen. De segmentbogige deur en venster beneden kregen net als het rondbogig laaddeurtje nieuw schrijnwerk bij de verbouwing van het pand tot woonhuis.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 1680.