Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Beschrijving

Meergezinswoning in art-nouveaustijl, naar een ontwerp van Victor Van Horenbeeck uit 1905. Opdrachtgever was Michel Somers, die later dat jaar door de architect nog een café en twee winkelhuizen liet optrekken aan de overzijde van de Zénobe Grammestraat, hoek Stanleystraat. Van de in Berchem gevestigde Van Horenbeeck zijn tot op heden slechts een beperkt aantal woon- en handelspanden uit de vroege 20ste eeuw gekend, waaronder de pianohandel Eug. Lemoine & Fils aan de Mechelsesteenweg, en de woningen Lurson en Vertongen-Biebuyck in de Cobdenstraat.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door ontlastingsbogen, waterlijsten en een overhoekse tandfries uit contrasterende rode en zwarte baksteen. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de plint, lekdrempels, speklagen, hoekblokken en het balkon. Axiaal van opzet, wordt de compositie geleed door de puilijst, en ter hoogte van de topgeleding gemarkeerd door hoekpilasters op kraagstenen. Bepalend voor het art-nouveau-karakter zijn de brede raampartijen, achtereenvolgens korf-, rond- en steekboogvormig, geaccentueerd door ontlastingsbogen en waterlijsten met zweepslagmotief, en diamantkoppen op de tweede verdieping. Een balkon met consoles en balustrade markeert de eerste verdieping; een houten kroonlijst met tandlijst en klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk is op het benedenvenster na vernieuwd; de smeedijzeren keldertralie en gietijzeren voetschraper werden verwijderd.

De plattegrond bestaat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat een enfilade van salon of winkel, eetkamer en veranda de begane grond, met in de achterbouw de keuken. De huurkwartieren op de eerste en tweede verdieping omvatten een salon en slaapkamer met keuken. Onder het dak bevinden zich drie mansardes.