Stadswoning ontworpen door J. Coomans

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien). Behoudens het naar vooroorlogs uitzicht gereconstrueerde Houten huis, de enige gevel geïnspireerd op de lokale houten gevelconstructies naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1923. Puntgevel van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen en arduin. Verdiepte rechthoekige kozijnvensters op de begane grond. Tweede bouwlaag met pseudo-vakwerk aansluitend bij het centrale vierlichtkozijn. Geveltop met houten bebording, geprofileerde windveer met makelaar, en houten bolkozijn waaronder twee wapenschilden onder meer het Iepers stadswapen links. Verdiepte rechthoekige kozijndeur; houten tussendorpel met inscriptie "Hier is 't O.-L.-Vrouwtje van Thuyne" verwijzend naar het beeld in het bovenlicht.

• BULCKE A. 1977: Jules Coomans, leven en werk, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 122.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Herbestemd tot sociale woning door de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak.