Twee meergezinswoningen met art-nouveau-inslag

Beschrijving

Twee meergezinswoningen met art-nouveau-inslag, naar een ontwerp door de architect Victor Van Horenbeeck uit 1906. Opdrachtgevers waren de heer L.J. Vertongen-Biebuyck voor het nummer 38 dat als eerste werd opgetrokken, en de heer J. Lurson voor het nummer 36. Van de in Berchem gevestigde Van Horenbeeck zijn tot op heden slechts een beperkt aantal woon- en handelspanden uit de vroege 20ste eeuw gekend, waaronder de pianohandel Eug. Lemoine & Fils aan de Mechelsesteenweg. Een gelijkaardig type meergezinswoning vormt de woning Somers uit 1905 in de Zénobe Grammestraat.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen, respectievelijk onder een zadel- en plat dak. De lijstgevels hebben een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, balkons, lekdrempels, speklagen, hoekblokken en waterlijsten. Axiaal van opzet, geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, legt de compositie de klemtoon op de eerste verdieping. Deze wordt telkens gemarkeerd door een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering. Een opvallend kenmerkt zijn de brede raampartijen, getoogd, korfbogig of rechthoekig onder een ijzeren latei met rozetten. Een zware sluitsteen en kwarthol geprofileerde waterlijst met bloemenslingers markeert de topgeleding van nummer 36; het sgraffitopaneel met centraal medaillon op de borstwering is verwijderd of overschilderd. Gekorniste houten kroonlijsten met klossen en tandlijst als gevelbeëindiging, in nummer 38 verrijkt met een driehoekig fronton. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met typische roeden is enkel bewaard in nummer 38; gietijzeren voetschrapers.

De plattegrond van beide panden bestaat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat een enfilade van salon, eetkamer en veranda de begane grond, met in de achterbouw de keuken. Nummer 36 omvat twee huurkwartieren op de verdiepingen, die bestaan uit een woonkamer, slaapkamer, en keuken met pomphuis, wc en terras. Nummer 38 omvat een zelfde huurkwartier op de eerste verdieping, twee kamers en een badkamer op de tweede verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1906#997 (nummer 38) en 1906#1125 (nummer 36).