Grensboom Kasterlinde

Beschrijving

Tegenover de herberg "In de Linde", op een kruispunt van vier wegen en bij de gemeentelijk begraafplaats, staat een oude lindeboom: de "Kasterlinde". Deze nog vitale veteraanboom vertoont sporen van ouderdom en beschadigingen. Onder de naam Kaster Linde is er een vermelding op de kaart die door Phillippe Vandermaelen werd gemaakt rond 1850. Niets houdt ons tegen om te denken dat het nog steeds om dezelfde boom gaat. In ieder geval gaat het hier over een grensboom, geplant bij de plaats waar drie gemeenten elkaar raken: Dilbeek, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek. Vier wegen (op de kaart van Vandermaelen vijf) komen er op uit en hij staat op een verhevenheid in het landschap (75 centimeter hoogte), op een plaats waar de boom ooit de functie van baken in het landschap vervulde: een soort oriëntatiepunt of wegwijzer.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Van der Linden, Geert