erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
302034
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302034

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ed. Barrow, naar een ontwerp door Henri Hertogs uit 1886. In Antwerpen actief van 1874 tot zijn overlijden in 1899, legde de ingenieur-architect zich zowel toe op het ontwerp van burgerhuizen als industriële constructies en pakhuizen. De woning Barrow is representatief voor zijn privé-architectuur in conventionele neoclassicistische stijl. Voor bedrijfsgebouwen paste hij een neotraditionele baksteenarchitectuur toe.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door entablementvensters en een twee traveeën breed balkon met consoles en ijzeren borstwering. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; gekoppelde dakkapellen met gebogen fronton. Van het houten schrijnwerk is enkel de inkomdeur bewaard; smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1886#1554.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302034 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.