erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
302008
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302008

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De dorpswoning gelegen aan De Bockx Pane is in 1885 opgetrokken voor landbouwer Petrus Joseph Verbist-De Bie, die nadien ingeschreven is zonder beroep.

Het dubbelhuis van één bouwlaag waarboven zadeldak (nok evenwijdig aan de straat) bestaat uit vijf traveeën. De bakstenen gevel heeft een blauwe hardstenen plint en opstap ter hoogte van de centrale toegang. De openingen onder gestrekte boog zijn gevat tussen blauwe hardstenen dorpels en lateien, waarin deels nog de duimen bewaard zijn waarop de verwijderde houten luiken draaiden. Tussen deze openingen en de met tandlijst versierde houten kroonlijst op klossen, zijn in elke travee verdiepte en bepleisterde geprofileerde panelen aanwezig. Ter hoogte van het met mechanische pannen beklede dak zijn nog twee kleine metalen dakvlakvensters bewaard. De met cementpleister beklede schouwen zijn later heropgemetseld. In de zijgevels zijn de rondboogopeningen uit 1885, en de schieters die het dak verankeren op te merken. In de gevels is het schrijnwerk uit de tussen- of naoorlogse periode met houten rolluikkasten en bovenlicht in glas in lood na 1991 volledig vervangen, zoals ook het verzorgde metalen hekwerk met pijlvormig bekroonde spijlen aan de straat. De voortuin is omzoomd door een ligusterhaag. De onderhoudsrand tegen de voorgevel is bekleed met vervangen betontegels.

  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 559.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1884/5.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Dorpstraat (Berendrecht)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302008 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.