Woning Gyselaers-Bonte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Gyselaers-Bonte

Beschrijving

Meergezinswoning in zakelijke art-decostijl uit 1934 gebouwd als opbrengsteigendom voor J. Gyselaers-Bonte, naar een ontwerp van de in Antwerpen wonende architect Arie Landwaard. De uit Nederland afkomstige Landwaard bouwde net zoals René Cnoops, Jan Jacobs, Karel Mattheussen en Gustaaf Van Meel vanaf 1933 in de Tentoonstellingswijk. Landwaard bouwde in de jaren 1930 in deze wijk een aantal gelijkaardige woningen in modernistische stijl, die in juli 1936 werden gepubliceerd in het toonaangevende Belgische architectuurtijdschrift Bâtir: de woning Hans in de Ryckmansstraat, de woning Elen in de Vlaamsekunstlaan 52, de woning De Pauw-De Vos in de Tentoonstellingslaan.

Deze rijwoning is drie bouwlagen hoog onder plat dak. De opstand is voorzien van een puibekleding in witte natuursteen (Savonnière). De bovenbouw is ingedeeld met vensterpartijen die gevat zijn in een monumentaal register, voorzien van een omlijsting in witsteen, met onderaan een geprofileerd hoekprofiel. Het arrière-corps is voorzien van een parement van gele baksteen in tegelverband met dieperliggende lintvoegen en platvolle, doorlopende stootvoegen, waardoor een verticale beweging ontstaat. Het gele baksteenmetselwerk en de witte natuursteenbekleding voor de voorgevel zijn uitdrukkelijk als voorwaarde opgelegd in de bouwvergunning. De dakrand is sober uitgewerkt, hetgeen karakteristiek is voor de interbellumarchitectuur in deze wijk. Een tegengewicht voor de statische bovenbouw komt tot stand door de horizontaliserende, art deco geïnspireerde belijning van de pui, met geprofileerde banden en een benadrukte kordonlijst, beiden met afgeronde hoeken. De vensters op de verdiepingen zijn uitgewerkt als bandramen met doorlopende dorpels centraal doorbroken met muurdammen, voorzien van een witstenen bekleding. Landwaard wou de verticale stroken tussen de ramen uitvoeren in staalplaat, maar dat werd geweigerd. Het metalen vensterschrijnwerk is bewaard gebleven. Ook nog aanwezig is de houten voordeur met geprofileerde omkadering op houten plint - een herhaling van het motief van de bovenbouw - en omzomende beglazing en traliewerk. Daarnaast zijn de geometrisch uitgewerkte metalen deurknop en brievengleuven in de rechter deurpost behouden.

Bij de aanvang der werken verkreeg de architect de toelating om de bouwdiepte met 1 meter te vergroten. Het pand is volledig onderkelderd, met twee grote ruimtes en een wijnkelder. Dit ondergrondse niveau is toegankelijk via een trap vanuit de inkomhal. Kenmerkend is de traditionele rijhuis-plattegrond, waarbij de linkerzijde van het gelijkvloers wordt ingenomen door een salon en een achterliggende eetkamer, die op haar beurt middels een dubbele beglaasde tuindeur uitgeeft op een ruim terras met gevelbreed glazen afdak. Dit laatste vormt de overgang naar een diepe, zuid gerichte stadstuin. Aan de rechterzijde geeft de vestibule met traphal toegang tot de keuken, die ook verbonden is met de eetkamer. De keuken geeft uit op de koer door middel van een annex met toilet. Vanuit de hal met bordestrap worden de verdiepingen ontsloten. De eerste verdieping biedt ruimte aan drie slaapkamers, waarvan degene rechts achteraan voorzien is van een terras, en een aan de straatzijde gelegen badkamer. Op de tweede verdieping situeert zich een huurappartement dat zijn toegangstrap deelt met de onderliggende woning. Het appartement heeft een woonkamer en keuken aan de achterzijde twee slaapkamers vooraan. Een echte badkamer was hier nochtans niet voorzien. Dergelijke vastgoedinvestering met woonhuis en huurappartement is veel voorkomend in de Tentoonstellingswijk.

• Architectuurarchief Vlaanderen, archief K.M.B.A., fiche lidmaatschap, Arie Landwaard (1935).
  • FLOUQUET P.L. 1936: Urbanisme pratique et Civilisation. Interview de M. E. Van Averbeke, architecte en chef de la ville d’Anvers, Bâtir 5.44, 757-759.
  • VANDEKERCKHOVE F. 2002: De tentoonstellingswijk te Antwerpen, onuitgegeven verhandeling, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Rijksuniversiteit Gent, 122.

Auteurs: Van den Borne, Steven