Loopgraaf 's Hertogenheide

Beschrijving

Te midden het beschermd landschap van 's Hertogenheide (Aarschot) ligt onopvallend een loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog. De loopgraaf bevindt zich onder bos. Op het terrein is ze enkel zichtbaar voor wie weet wat hij/zij zoekt. Het traject van de loopgraaf blijkt uit de oneffenheden in de topografie: waar de loopgraaf zich precies bevond, ziet men een lager gelegen deel van waar ooit het loopoppervlak van de loopgraaf lag, omgeven door hoger gelegen borstweringen. De loopgraaf ligt op de flank van een natuurlijke helling, maar het zigzaggende tracé met een traverse verraadt dat het om een antropogene structuur gaat: uitgegraven door de mens, te grillig om van natuurlijke oorsprong te zijn.

In 1944 overvloog de 25ste verkenningsgroep van de Amerikaanse Luchtmacht (25th (Bombardment) Reconnaissance Group) de regio en maakte verschillende luchtfoto's van een gebombardeerd terrein in 's Hertogenheide. Daarop is de loopgraaf goed zichtbaar, samen met twee nabijgelegen bomkraters waarvan de contouren op het terrein kunnen worden herkend.

• Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland, collectie luchtfoto's 'National Collection of Aerial Photography' [online], http://ncap.org.uk/frame/1-1-77-1-90 (geraadpleegd op 21 december 2015).
  • Loopgravensysteem ingetekend door H. Verboven op basis van het verfijnde digitale terreinmodel (DTM – DHMV-II) van het maaiveld in rasterformaat met een grondresolutie van 1 meter, Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (Agiv), opnamedatum van de dataset 13.11.2014 (ingetekend in december 2015).
  • VERBOVEN H., Terreinbezoek 's Hertogenheide (Aarschot), 10 december 2015.

Auteurs: Verboven, Hilde