Burgerhuis met magazijn

Burgerhuis uit het interbellum met een aangrenzend magazijn.

Omstreeks 1904 laat Constant Jan De Weerdt-Kloeck hier een magazijn oprichten. Aanvankelijk is hij ingeschreven als schipper woonachtig te Berendrecht, later als handelaar gevestigd aan de Sint-Michielstraat 9 te Antwerpen. Volgens inlichtingen verkregen van de huidige eigenaar zou het dienst gedaan hebben als kolenmagazijn. Omstreeks 1931 laat De Weerdt op het aangrenzende perceel ook een huis met tuin optrekken, dat hij zelf bewoont. In 1945 staat het magazijn in de kadastrale leggers vermeld als vervallen, waarna het in 1948 geheel hersteld is.

De bescheiden burgerwoning art-decogetinte bestaat uit twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak met pannen (nok evenwijdig aan de straat), waarin een recent dakvlakvenster. De baksteenbouw is tegen de voorgevel bekleed met een geprofileerde plint uit blauwe hardstenen en geglazuurde rode tegels, ter hoogte van de bovenlichten van het oorspronkelijke vensterschrijnwerk onderbroken door gele decoratieve banden. Op de eerste verdieping is de brede venstertravee uitgewerkt als halfronde erker. De erker en de gevelvlakken omheen de vensteropening boven de toegang en onder de kroonlijst zijn bepleisterd. De vensterdorpels, luifel op consoles boven de toegang, en de consoles onder de erker zijn uitgevoerd in blauwe hardsteen. Het houten wit geschilderde schrijnwerk is zeker op de benedenverdieping bewaard. Het schuifraam is onder het bovenlicht met kleinroedeverdeling versierd met consoles. Bij het inbrengen van nieuwe rolluiken zijn de houten rolluikkasten op consoles van een nieuwe bekleding voorzien. Tegen de zijgevel steunt de overkragende dakrand op eenvoudige, maar forse houten wit geschilderde klossen.

Het dichter bij de straat gelegen bakstenen magazijn uit 1905 is vier traveeën lang en was oorspronkelijk toegankelijk via twee korfboogvormige, gedichte poortopeningen in de uiterste traveeën. Deze zijn omstreeks 1948 vervangen door een tussengelegen lagere opening onder eenvoudige metalen latei en met gecementeerde dagkanten. De gevel van één bouwlaag met gezwarte plint heeft een zadeldak bekleed met golfplaten uit asbestvezelcement (nok evenwijdig aan de straat). Tussen het woonhuis en het magazijn is de bakstenen afsluiting omstreeks 1948 verhoogd.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 1798.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1904/3, 1931/3.