• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

De bakstenen dorpswoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder met pannen bekleed zadeldak (nok evenwijdig aan de straat) is in 1933 opgetrokken voor werkman Emile Leopold Smits-Pallemans. Het vormt een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van de eenvoudige interbellum dorpswoning in Berendrecht. De lijstgevel met knipvoegen heeft een plint en in de toegang traptreden uit granito. Onder de vensteropening is in de borstwering een karakteristieke granitoplaat met ruitvormige versiering aangebracht. Op de bovenverdieping zijn eenvoudige geprofileerde bakstenen borstweringen gemetseld. In de licht getoogde openingen is het oorspronkelijke schrijnwerk bewaard. In de toegang is de blauw geschilderde verzorgde houten paneeldeur met origineel beslag en bovenlicht van gehamerd glas nog aanwezig. De houten schuifraam in de aangelegen vensteropening is versierd met consoles. Omstreeks 1997 is een aanbouw van één travee en één bouwlaag onder lessenaarsdak toegevoegd.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 1736.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1933/13.