Tweegezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning

Beschrijving

De bakstenen tweewoonst van één bouwlaag onder zadeldak met asbestvezelcementleien, is omstreeks 1931 volledig heropgebouwd voor Adrianus Jansen-Deckers, werkman. Daarbij zijn, te oordelen aan de bouwsporen in de gevels, delen van de oudere kern van omstreeks 1879 hergebruikt.

De bakstenen lijstgevel met platvolle voeg heeft boven de granito plint een gespiegeld schema van twee traveeën, met centraal de door een brede vensteropening geflankeerde toegangen. In de getoogde openingen is het houten deur- en vensterschrijnwerk uit 1931 gaaf bewaard. De vensterdorpels zijn zoals de plint uitgevoerd in granito. De schouwpijpen boven het dak zijn heropgebouwd. De sterk verbouwde zijgevel met gecementeerde plint heeft ter hoogte van de zolderverdieping twee getoogde openingen met vervangen schrijnwerk. Aan straatzijde zijn tegen de zijgevel nog de duimen voor een verdwenen poortje bewaard, en is de verankering van de voorgevel op te merken.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 65, 1650.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1871/33, 1879/17, 1904/19, 1931/33.