Hoevegebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouw

Beschrijving

Hoeve gelegen in de dorpskern, bestaande uit een aan de straat gelegen woonhuis en schuur. Aan zijde van de achtergelegen Solftstraat bevinden zich een tegen het volume aan de Monnikenhofstraat aangebouwde grote schuur en stal, en een bakhuisje (?).

Nadat Petrus Pallemans-Baeten, voerman, in 1895 het aan zijn woonhuis grenzende perceel met huis, gebouw en plaets aankoopt, laat hij er omstreeks 1905 langsheen de Monnikenhofstraat een schuur optrekken met ruime, op de Solftstraat uitgevende achtervleugel. Deze laatste gaat in kern terug tot 1888 (zie daarvoor de bouwsporen zijde Solftstraat).

De bakstenen schuur van omstreeks 1905 heeft een met de oorspronkelijke pannen bekleed zadeldak en een nok evenwijdig aan de straat. Het is toegankelijk langsheen een centrale poort onder metalen ligger met rozetten. De traveeën rechts daarvan zijn blind. Links van de poorttoegang bevinden zich een kleine vensteropening met dieventraliën en een deuropening. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk in de gevel is gaaf bewaard. Onder de houten daklijst is het dakspant verankerd met eenvoudige spieën.

De voorgevel van het aangelegen één bouwlaag tellende woonhuis, daterend van omstreeks 1888, is in 1976 vernieuwd in functie van een kinesistenpraktijk maar heeft nog een houten kroonlijst op eenvoudige klossen. In de zijgevel is de oorspronkelijke rondboogopening in de zijgevel en verankering van de houten dakconstructie met dakpannen bewaard. Anno 2015 is er een immobiliënkantoor gevestigd.

Aan zijde van de Solftstraat bevindt zich een imposante schuur en stal van twee bouwlagen (zie muurankers), waarboven een hoog zadeldak voor de hooizolder (nok dwars op de straat). Deze is toegankelijk langsheen een gekasseide oprit. De gevel aan de Solftstraat heeft een hoge poort en twee deuropeningen onder metalen liggers met rozetten, waartussen een kleine getoogde vensteropening zoals die ook voorkomen in de zijgevel aangebracht zijn. Gelijk aan de gevel zijde Monnikenhofstraat is de plint gecementeerd en is het schrijnwerk gaaf behouden. De deurvleugels hebben (gerecupereerde) 19de-eeuwse hengsels. Tussen de deuropeningen is een mogelijk herplaatste waterpomp bewaard. De zolderverdieping is verlucht door twee halfronde oculi. Naast de stal/schuur, is ook een heden gerenoveerde kleine bakstenen constructie met zadeldak bewaard.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 319, 644.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1888/3, 1905/11.