Woning Elen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Elen

Beschrijving

Modernistische meergezinswoning uit 1934, gebouwd voor Carolus Elen, naar een ontwerp van de architect Arie Landwaard. De bouwwerken zijn uitgevoerd door aannemer Simons, gevestigd Van Trierstraat 48. De uit Nederland afkomstige Landwaard bouwde net zoals René Cnoops, Jan Jacobs, Karel Mattheussen en Gustaaf Van Meel vanaf 1933 in de Tentoonstellingswijk. Landwaard bouwde in de jaren 1930 in deze wijk een aantal gelijkaardige woningen in modernistische stijl, die in juli 1936 werden gepubliceerd in het toonaangevende Belgische architectuurtijdschrift Bâtir: de woning Hans in de Ryckmansstraat, de woning Gyselaers-Bonte in de Vlaamsekunstlaan, de woning De Pauw-De Vos in de Tentoonstellingslaan.

Deze rijwoning is drie bouwlagen hoog onder plat dak. De lijstgevel heeft een pui, die bekleed is met platen in witte natuursteen, en een bovenbouw uitgevoerd in een parement van bruine Hollandse zandsteen, in klezorenverband met Dudokvoeg - dieperliggende lintvoegen gecombineerd met platvolle stootvoegen. De parementgevel is verlevendigd door een licht geprofileerde middentravee ter breedte van de vensterpartijen en twee smalle verticale baksteenstroken in tegelverband aan weerszijden van het gebouw. Het gelijkvloers is voorzien van een inkomportaal aan rechterzijde en een breed venster. Op de verdiepingen zijn de gevelopeningen uitgewerkt als bandramen, centraal doorbroken met een verzonken muurdam in klezorenverband. Het gebruik van doorlopende vensterdorpels en rollagen benadrukt het horizontale karakter van de bovenbouw. Diens sobere modernistische uitstraling wordt versterkt door de eenvoudige afwerking van de dakrand met een arduinen deksteen. Het inkomportaal is contrasterend uitgewerkt met een verticaal gelede deuromlijsting in art-decostijl. Hierin zijn de voordeur en een langgerekt staand venster aangebracht, voorzien van strak vormgegeven smeedijzeren traliewerk, die in hun oorspronkelijke vorm behouden zijn. De ramen zijn allen voorzien van recent vervangen houten schrijnwerk. De achtergevel kreeg een sobere zakelijke vormgeving met gevelmetselwerk in klampsteen. Aan de keukens op de verdiepingen zijn twee inpandige terrasjes voorzien, met borstweringen in ijzerwerk.

Volgens de oorspronkelijke bouwplannen is de woning volledig onderkelderd, met provisie- en koolkelders voor de verschillende huurders. De drie bouwlagen zijn bijna identiek, waarbij de kamers steeds georganiseerd zijn rondom een centrale hall, die verbonden is met de zijdelings ingeplante inkom en de traphal. Aan de voorzijde bevindt zich de woonkamer. De achterliggende keuken is hiervan gescheiden door een sanitaire zone met badkamer en wc, en geeft uit op een inpandige overdekte koer, een gaanpad van cementdallen en een kleine stadstuin. Ook de slaapkamer is aan de achtergevel gelegen. De verdiepingen hebben een gelijkaardig grondplan, zij het met een opdeling in slaapkamer en woonkamer aan de straatzijde. De vloeren van badkamers en keukens zijn uitgevoerd in gewapend beton. De traphal is verlicht door een dakkoepel.

• Architectuurarchief Vlaanderen, archief K.M.B.A., fiche lidmaatschap Arie Landwaard (1935).
  • FLOUQUET P.L. 1936: Urbanisme pratique et Civilisation. Interview de M. E. Van Averbeke, architecte en chef de la ville d’Anvers, Bâtir 5.44, 757-759.
  • VANDEKERCKHOVE F. 2002: De tentoonstellingswijk te Antwerpen, onuitgegeven verhandeling, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Rijksuniversiteit Gent, 122.

Auteurs: Van den Borne, Steven