Appartementsgebouw in zakelijke art deco

Beschrijving

Appartementsgebouw in zakelijke art deco, opgericht naar ontwerp uit 1936 van de Brusselse ingenieur-architect Jacques Maccario. Het appartementsgebouw is gebouwd in opdracht van de Société pour la Construction d’Immeubles "Esperia".

Dit vier bouwlagen hoog appartementsgebouw onder plat dak heeft een gelijkaardige structuur en gevelontwerp als de aanpalende "Résidence Esperia" een hoogbouwflat uit 1935, ook naar ontwerp van Maccario. Het gaat om een draagstructuur in gewapend beton en een bekleding in bak- en natuursteen. De pui is bekleed met blauwe hardsteen met aan linkerzijde een register van horizontale geprofileerde banden waarvan één is opengewerkt met een drielicht ter verlichting van de kelder. Het portaal aan rechterzijde is voorzien van een metalen voordeur. De bel-etage bezit een tweeledig venster waarboven de verdiepingen zijn uitgewerkt als oplopende erkers met afgeronde gelede hoekstenen, doorlopende vensters oorspronkelijk voorzien van drieledig stalen schrijnwerk en doorlopende dorpels in blauwe hardsteen. De omlijsting van de voordeur en de gelede elementen van de erkerhoeken zijn uitgevoerd in Pierre de France. De gevel heeft een parement van gele baksteen in halfsteens verband met Dudokvoeg – dieperliggende lintvoegen in combinatie met platvolle stootvoegen - en is afgewerkt met een hardstenen kroonlijst. De stalen voordeur is bewaard maar het vensterschrijnwerk is vervangen door pvc.

De ondergrondse verdieping is verbonden met de bestaande kelder van de aanpalende hoogbouw. Per verdieping is één appartement ingericht, ontsloten vanuit een centrale traphal. De plattegrond volgt steeds dezelfde indeling: leefruimte aan straatzijde en achterliggende keuken, de twee slaapkamers en de badkamer gelegen aan een binnenkoer. De hal met wc, fungeert als scharnier tussen voor- en achterruimtes. De badkamer is betegeld en de leef- en slaapkamers zijn voorzien van parketvloeren.

Auteurs: Van den Borne, Steven