Woning Troch-Van der Stoelen

Beschrijving

Meergezinswoning opgericht in 1938-1939 naar ontwerp van architect Rik Heinz Jacops. Het pand is gebouwd in opdracht van Alfons Troch. De uit Duitsland afkomstige Rik Jacops liep stage bij Léon Stynen en startte daarna, in 1935, zijn eigen bureau. Net zoals Jacques Maccario en Rob Van der Aa richtte hij in 1935 zijn eerste gebouwen op in de Tentoonstellingswijk waar de bouwactiviteit op dat moment een hoogtepunt kende. De woningen Willemse in de Tentoonstellingslaan en Van Goethem in de Volhardingstraat zijn de eerste privé-woningen die hij in deze wijk realiseerde. Kenmerkend voor de ontwerpen van Jacops is de aandacht voor de relatie tussen binnen en buiten en een eigenzinnige gevelopbouw.

Deze opbrengstwoning is drie bouwlagen hoog, met één appartement per bouwlaag, onder plat dak. De lijstgevel bestaat uit twee traveeën op een lage plint in blauwe hardsteen. Hierboven bevindt zich een plint in witte natuursteen en een parement met bruine bezande baksteen in kruisverband. Aan linkerzijde bevindt zich de toegang waarboven oplopende liggende venstertjes ter markering en verlichting van de traphal. Deze vensters zijn gegroepeerd tot twee verzonken drielichten, gescheiden door de borstwering. Net als bij de woning Willemse aan de Tentoonstellingslaan, zijn op de begane grond een breed venster en op de verdiepingen twee oplopende, driezijdige erkers voorzien. Ze markeren de achterliggende woonkamers. De erkers zijn omkaderd met witstenen boven- en onderdorpels en schuin geplaatste dagkanten. Tussen beiden in bevindt zich een geprofileerde bakstenen borstwering. Verder is de gevel verlevendigd met witstenen accenten ter hoogte van de plint en de dagkanten die de voordeur afzomen. Het gelijkvloers is uitgewerkt als bel-etage, waarvan getuige de witstenen plint met drie horizontale vensters, waarvóór heden ijzeren platen geplaatst zijn. De kroonlijst, oorspronkelijk wellicht in hout op vier klossen, is recent bekleed met pvc. Ook het vensterschrijnwerk is vervangen.

De bouwplannen tonen aan dat de woning volledig onderkelderd is, met individuele bergruimtes. De appartementen hebben eenzelfde plattegrond: de verschillende vertrekken worden ontsloten vanuit een kleine hal die aansluit op de ingang in de linker travee. De woonkamer bevindt zich zoals gebruikelijk aan straatzijde, terwijl de keuken en slaapkamer achteraan gesitueerd zijn, uitgevend op een achterliggende betegelde koer. Tussen de keuken en de slaapkamer bevindt zich een sanitaire blok met wc, douche, gootsteen en wastafel. Het dakplan toont verluchtingskokers onder meer in functie van vuilnis, wc en een ingang voor antenne. Jacops combineert in dit ontwerp een karakteristieke baksteenbouw met monumentale accenten ter hoogte van de inkom en de raampartijen en een eigenzinnige benadrukking van de traphal.

• DELETANG M. 1936: La maison de maître moderne selon l’architecte anversois Rik Jacops, Bâtir 5.49, 967.
  • GILLES P. 1936: Un jeune architecte anversois: Rik Jacops, Batîr 5.47, 892-893.
  • VANDEKERCKHOVE, F. 2002: De tentoonstellingswijk te Antwerpen, onuitgegeven verhandeling, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Rijksuniversiteit Gent, 118, 123.

Auteurs: Van den Borne, Steven