Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

De kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, is ingeplant aan de rand van het Zoniënwoud in het meest zuidelijke punt van de gemeente nabij de grens met Overijse en het Brusselse Gewest. Ze werd kadastraal geregistreerd in 1892 als 'nouvelle construction' in eigendom van de 'Domeinen van den Staat' samen met de boswachterswoning aan de overkant van de straat.

De uit baksteen opgetrokken kapel is vrij eenvoudig van uitzicht: ze heeft een rechthoekige plattegrond onder een overkragend, kunstleien zadeldak met uitgewerkt windbord vooraan. Typisch is het decoratieve gebruik van zwart gesinterde baksteen vooral in de naar de straat gerichte puntgevel, meer bepaald voor de hoeklisenen, de aflijnende fries en tot slot de lisenen en kruismotieven die de eenvoudige rondboogdeur flankeren.

Het interieur is uitgewerkt als Lourdesgrot en heeft een zwart-witte tegelvloer.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1892/29.