Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg zie ijzeren arm van het verdwenen uithangbord, naar ontwerp van architect Maurice Selly (Ieper) van 1923. Imitatieve reconstructie van een wat verderop (rechts van het huidige nummer 79) in de straat gelegen 17de-eeuws pand verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde bakstenen trapgevel (8 trappen + topstuk) op sokkel van Atrechtse zandsteen; gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor de doorgetrokken lekdrempel op de bovenverdieping afgelijnd met bakstenen eenvoudig hoofdgestel, de dekstenen en de bolvormige bekroning van het overhoekse fiaal. Rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboogomlijsting. Houten kozijnconstructies; klooster- en kruiskozijnen met kleine roedeverdeling, en drieledige herbergpui met centrale deur gekoppeld aan twee ramen; volgens een oude foto omtrent de eeuwwisseling waren laatst genoemde uitgebouwd tot erkervormige uitstalramen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine