erfgoedobject

Hoogstamboomgaard achter de Sint-Pieterskapel

landschappelijk element
ID
301818
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301818

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaard is in het centrum van Sint-Pieters-Heurne gelegen. De boomgaard bestaat uit diverse soorten, voornamelijk oude bomen en is vrij compleet (weinig uitval). Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) wordt op deze locatie reeds een hoogstamboomgaard afgebeeld. De boomgaarden werden in die periode voornamelijk gebruikt voor eigen consumptie en voor de lokale markt. De boomgaard is langs de noordelijke zijde afgegrenst door een meidoornhaag, een afsluiting die werd gebruikt om het vee op de boomgaard te laten grazen.

De boomgaard wordt nu gebruikt als tuin. Zijn ligging, achter de Sint-Pieterskapel en omringende kerkhof en de samenhang met dit bouwkundige erfgoed geeft het geheel een belangrijke esthetische waarde.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kern van het gehucht Sint-Pieters-Heurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoogstamboomgaard achter de Sint-Pieterskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301818 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.