Opgaande paardenkastanje als herdenkingsboom

Beschrijving

Bij de parochiekerk Sint-Amandus staat een oude paardenkastanje, die al in die hoedanigheid te zien is op een postkaart waarvan de foto werd genomen na de herstelling van de kerk in 1925. Toen was het al een volwassen opgaande boom met ingekorte zware gesteltakken en verwondingen. De boom verkeert nu 90 jaar later in de veteraanfase en heeft nood aan een goede vakbekwame boomverzorging. Deze dorpsboom staat hier al geruime tijd (mogelijks al rond de 200 jaar), waarom hij hier geplant is werd niet achterhaald. Op de zelfde postkaart zien we dat in de nabijheid van de boom, op het ommuurde kerkhof, een oorlogsmonument werd geplaatst. Het monument is inmiddels verdwenen. De boom staat op openbaar domein, een afgesplitst deel dat vroeger deel was van het kerkhof. De Wezerenstraat was hier ooit een voetweg die over het kerkhof liep. Een boom geplant op het openbaar domein en die rond de 200 jaar oud is, kan mogelijks een herdenkingsboom zijn. Bijvoorbeeld een vrijheidsboom van 1830.

Auteurs: Van der Linden, Geert