Neogotische ijzeren zuil

Beschrijving

In het midden van het plein staat een neogotische ijzeren zuil, afkomstig van de in 1858 afgebrande Antwerpse handelsbeurs. Het gaat om een onderdeel van de overkapping met centrale glazen koepel uit 1853 ontworpen door ingenieur Charles Marcellis (1798-1864). De zuil is geschonken aan de gemeente Zandvliet door een Antwerpse suikerrafineerder genaamd Joannes Carpentier, geboren te Zandvliet en bevriend met de toenmalige burgemeester Petrus Franciscus Van Linden. In het verslag van de gemeenteraadszitting van 21.10.1858 staat te lezen dat Carpentier wenste dat de zuil "op het midden der groote merkt dezer gemeente" zou worden geplaatst "op enkelen last dat de gemeente den vervoer van dit stuk van Antwerpen tot alhier en het metselwerk of fondament tot de plaetsing noodig zal bekostigen."

De gietijzeren zuil staat op een getrapte hardstenen basis. De eigenlijke zuil bestaat uit een achthoekige sokkel waarboven een schacht staat die versierd is met een gestileerd visblaasmotief en voorzien is van een naaldvormige bekroning. Zeker sinds de jaren 1970 is geopteerd voor een donkergroene beschildering.

• Beeldbank Haven van Antwerpen, GHA008000365.
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia's, Zandvliet, 2.
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Postkaarten, Zandvliet, C3, C8, C160.
  • Nationaal Archief, Nederland, 494023_006.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers MA#39661, 697#184.
  • STINISSEN J. & WAELBERS L. 1909: Een Vlaamsch Scheldedorp, Brasschaat.
  • VAN GERVEN J. 1989: Bouwen als expressie van mentaliteit. Ideologische achtergronden van de heropbouw der Antwerpse Beurs (1858-1872), Antwerpse vereniging voor bodem-en grotonderzoek bulletin 2, Z.N.
  • VAN ROYEN G. 1998: Zantingen over Zandvliet. De ijzeren paal op de markt, Polderheem 33(2), 38-39.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke