Minnepomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Minnepomp

Beschrijving

In 1868 liet het gemeentebestuur een gietijzeren pomp plaatsen bovenop een reeds bestaande oude bornput aan de noordwestelijke hoek van de Botermarkt. De constructie is bovenaan bekroond met een meisjesfiguur, gekend als 'Minne', waarvan de benaming 'Minnepomp' zou afgeleid zijn. Omstreeks 1970 is een afsluiting geplaatst met houten paaltjes, verbonden door ijzeren kettingen, die later vervangen zijn door hardstenen paaltjes. Tot in de jaren 1980 was de pomp nog in gebruik, waarna ze omwille van slijtage en ondrinkbaar geworden water in onbruik is geraakt. Toen is ook de hardstenen waterbak weggenomen.

In 2002 kreeg de Minnepomp, onder impuls van de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder vzw, een opfrissing. Het beeld werd volledig gezandstraald, gerestaureerd en opnieuw geschilderd.

Het gaat om een gietijzeren waterpomp bestaande uit een achthoekige sokkel waarop vier putti een weelderig gedecoreerde schacht met schelpmotieven dragen. De watermond is fraai uitgewerkt als zeemonster. De pomp is bekroond door een in een doek gewikkeld kindfiguur die neerwaarts kijkt.

• Beeldbank Haven van Antwerpen, GHA008000366.
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia’s, Zandvliet, 2.