erfgoedobject

Modernistische woning

bouwkundig element
ID
301797
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301797

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische woning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deze modernistische burgerwoning is omstreeks 1937 gebouwd in opdracht van erfgenamen van Petrus-Joannes Janssens-Charton.

De rijwoning telt twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De gevelcompositie is horizontaliserend opgevat met op het gelijkvloers een drieledig venster aansluitend op een inkomportaal met een afgeronde betonnen luifel. Op de verdieping bevindt zich een bandraam met centraal een halfronde uitsprong en een trapeziumvormige borstwering. De gevel is verder geritmeerd door sobere hardstenen banden bestaande uit een lage plint en aaneengesloten lekdrempels waaronder pseudo-spuwers. Opvallend is de dakbekroning met drieledig uitgewerkte consoles, die de sterk uitkragende dakgoot ondersteunen.

Het modernistische karakter komt verder tot uiting in de gevelparement met platte rode bakstenen waarin de vensters en de voordeur verdiept zijn ingebracht. De gevelopeningen zijn voorzien van wellicht betonnen omlijstingen, die bij de vensters geprofileerd en bij de voordeur gebogen zijn uitgewerkt. Deze laatste is toegankelijk vanaf de straat door middel van twee hardstenen, licht gebogen treden. De voordeur is nog oorspronkelijk, maar het vensterschrijnwerk is recent vervangen.

  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia's, Zandvliet, 2.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212:: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 1450/4.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1937/6.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische woning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301797 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.