Grafteken familie Kums-Van der Elst

Beschrijving

Grafmonument gelegen tegen de noordoostelijke gevel van de kooromsluiting van de sint-Gertrudiskerk. Het is de begraafplaats van de familie Kums.

Eduard Kums was een zeilfabrikant, sinds het midden van de 19de eeuw woonachtig in de patriciërswoning "d’Oultremont", aan de Paardenmarkt 68 te Antwerpen. Hij liet in 1887 het landgoed Hof van Kums bouwen ten noordwesten van de Conterscherp. Hier ligt ook de echtgenote van Armand Kums, Jonkvrouw Julia Charlotta Maria De Geyter (+1898). Zij was enige dochter van Julius De Geyter (+ 1905), Vlaams journalist en schrijver. Deze laatste was de buurman van Armand. Julia stond in Zandvliet bekend als weldoenster die zich inzette voor de minder begoeden.

Het blauwe hardstenen grafteken is opgericht tegen de kooromsluiting van de Sint-Gertrudis kerk, in eclectische stijl met verwijzingen naar de neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het bestaat uit een hoge tombe die afgewerkt is met brandende toortsen op pilasters met bloemenkransmotief en aan voorzijde voorzien van een metalen lauwerkrans waarin het opschrift “SOUVENIR”. Tegen de koorafsluiting staat een portiek bestaande uit pilasters waarin een gedeeltelijk versuikerde gedenkplaat in marmer, met volgend opschrift "SEPULTURE DE LA FAMILLE KUMS (VAN DER ELST)...". De naamplaat is gehangen aan bronzen doken met gedraaide koppen. Het geheel is bekroond met een fronton waarin een reliëf van gekruiste toortsen en Christogram, bekroond met een gestileerd kruis. De pilasters zijn aan de voorzijde versierd met wortelmotief.

Tegen voorgenoemde tombe is op een basement een lager exemplaar gebouwd aangewerkt met neobarokke voluten en aan voorzijde van de tombe het opschrift "REPOSEZ EN PAIX".

• Beeldbank Haven van Antwerpen, GHA008000395.
  • GEERTS G. 1978: De Stadt Santvliet, s.l., 19-20.