Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Vrijstaande arbeiderswoning opgetrokken omstreeks 1929 in opdracht van Thomas Jan Theuns, werkman te Zandvliet. Omstreeks 1931 is een achterbouw opgericht, die omstreeks 1941 is uitgebreid. In 1993 zijn aanpassingswerken aan de achterbouw uitgevoerd.

Dit woonhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën breed is één bouwlaag hoog. De toegang tot het binnenerf bevindt zich aan de rechter zijde. Deze bakstenen lijstgevel met knipvoeg is voorzien van getoogde vensters en geritmeerd door bakstenen lisenen, onderaan versierd met muizentandmotief. Onder de kroonlijst zijn cementtegelfriezen met bloemmotief. Het gaanpad, de plint en de vensterdorpels zijn uitgevoerd in granito, terwijl de voordeur een hardstenen dorpel heeft. Venster- en deurschrijnwerk, kroonlijst en pannendak zijn vernieuwd.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 1802.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1929/21.