Herberg De Olifant en twee burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing op de noordhoek bij de Cartonstraat, met herberg zogenaamd "De Olifant" volgens opschrift van uithangbord en twee burgerhuizen (Cartonstraat nummer 1, 3) naar ontwerp van architect Maurice Selly (Ieper) van 1922; vormt als het ware de pendant in neorococostijl van het hoekpand bij de Surmont de Volsbergestraat schuin ertegenover.

Twee bouwlagen van twee traveeën + een afgeschuinde hoek- en deurtravee + acht traveeën onder mansardedak (nokrichting loodrecht op respectievelijk straten, leien, mechanische pannen). Lijstgevels van gele baksteen op sokkel van arduin; gebruik van simili- of Euvillesteen voor de omlopende puilijst en de deuromlijstingen. Hoekrisaliet met geblokte begane grond. Getoogde muuropeningen opgenomen in bakstenen vlakke omlijsting met druiplijst. Bijkomende sluitsteen voor het risalietvenster met klein balkon voorzien van uitgewerkte gietijzeren leuning. Spiegelbogige herbergdeur opgenomen in soortgelijke omlijsting met geprofileerd beloop en sluitsteen onder. gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden. Voorts twee omlijste rondboogdeuren. Houtwerk: kruisramen waarvan het bovenvak met kleine roedeverdeling, bij het risalietvenster echter vervangen door waaier herhaald bij de deurbovenlichten. Vier houten dakkapellen met vleugelstukken en gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine