Woning Timmerman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Timmerman

Beschrijving

Bescheiden villa, nog aanknopend bij het brutalisme, volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 19 mei 1980 ontworpen door Herbert Langaskens van het architectenbureau Langaskens en Billiet, voor de heer en mevrouw Timmerman-Driessen.

Het pand met onregelmatig grondplan is centraal ingeplant op een grosso modo rechthoekig bouwperceel, dat aan de straatzijde op het zuidwesten gericht is. Het bestaat uit een reeks afzonderlijke volumes onder een combinatie van platte en schuine daken (kunstleien en asfalt) met verzorgd parement uit betonsteen, doorbroken door rechthoekige muuropeningen, vaak deels ingevuld met platen in betonplex. Het houten schrijnwerk werd deels vervangen door aluminium.

Een vooruitgeschoven, vrijstaande garage met vergelijkbare vormgeving gaat het geheel vooraf. De afzonderlijke volumes veruitwendigen verder de verschillende functionele onderdelen van de woning. Het eerste blok, op vierkant grondplan, omvat drie slaapkamers en een badkamer. Het wordt gevolgd door een klein, lager volume op rechthoekig grondplan dat de inkom omvat. Het achterste deel van de woning, op T-vormig grondplan, omvat ten noordwesten de keuken en de wasplaats en ten zuidoosten de leefkamer. Tussen beide, gemarkeerd door een hoog oplopend dak met opvallende balkvormige schouw, bevindt zich de eetplaats, die recent met een veranda werd uitgebreid. De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Drongen, Litt/S/1/80.

Auteurs: De Houwer, Veerle