Villa Vanherpe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vanherpe

Beschrijving

Ruim opgezette villa uit 1974-1975 gebouwd voor E. Vanherpe, naar ontwerp van het architectenbureau Konstrukto in de voor hen typerende, strakke, modernistische stijl en hoogkwalitatieve uitvoering.

Volgens informatie van de bouwheer kende hij het werk van architectenbureau Konstrukto omdat zijn ouders ook met deze architecten gebouwd hadden. Voorafgaand aan de bouw werden ter inspiratie verschillende andere werken van het bureau bezocht, waaronder ook de eigen woning van Georges Vandenbussche.

De villa Vanherpe is sterk geïnspireerd door dit laatste pand, maar is in verhouding ongeveer 20 procent kleiner en ook lager uitgevoerd. Op vraag van de eigenaar werd met een iets uitgebreider kleurenpalet gewerkt dan in de architectenwoning, maar toch is in het interieur in alle details de herkenbare stijl van Konstrukto terug te vinden. Ook deze woning werd ontworpen in functie van het zicht op het achterliggende, ongerepte landbouwlandschap.

De villa is vrij centraal maar dwars ingeplant op een, ruim vijfhoekig bouwperceel, dat aan de noordoostkant uitkijkt op uitgestrekte akkers. Aan de straatzijde onttrekt een hoge haag het pand bijna volledig aan het zicht. Een lange oprit, met bomen aan weerszijden, parallel met de westelijke perceelsgrens, leidt naar de inkom die aan de noordkant is gesitueerd.

Zoals aangegeven is de architecturale uitwerking van het pand zowel qua exterieur als qua interieur kenmerkend voor het werk van het architectenbureau Konstrukto. De villa, op grosso modo rechthoekig grondplan, telt één bouwlaag onder plat dak, met aan de zonzijde brede dakoversteken. Het parement is uitgevoerd in witgeschilderde baksteen. De rechthoekige, overwegend gevelhoge vensteropeningen zijn geplaatst om een optimale relatie binnen-buiten te bewerkstelligen.

De langgerekte noordgevel is voorzien van een markante, overluifelde inkompartij, waar een grote, cirkelvormige opening in het dak het midden markeert, met ten oosten ervan de voordeur en ten westen een ruime carport en een dubbele garage. Ten oosten van de inkom onttrekt een haaks op de gevel geplaatste blinde muur de tuin aan het zicht. De rest van de noordgevel achter deze muur is blind.

De rechthoekige, gevelhoge vensters van de slaapkamers ritmeren de oostgevel. De zuidgevel is meer opengewerkt en de aansluitende terrassen versterken de band tussen binnen en buiten nog meer. De westelijke zijgevel is volledig gesloten.

Het grondplan valt in drie grote blokken in te delen. Het oostelijke deel van de woning is het nachtgedeelte, met vijf slaapkamers, drie badkamers en een wasplaats.

Het centrale deel omvat de leefruimtes, ten zuiden van de inkomhal, van oost naar west respectievelijk de living, de eetkamer en de keuken. Het gebruik van tussenwanden die niet over de volledige hoogte doorlopen, zorgt ervoor dat er tussen de ruimtes voldoende afscheiding is, terwijl toch een uitgesproken ruimtelijk gevoel behouden blijft. Dit principe is eveneens terug te vinden in de eigen woning van Georges Vandenbussche, hoewel het hier op beperktere schaal is doorgevoerd. Op verzoek van de architect werd een afzonderlijke televisieruimte voorzien, aan de noordkant tussen de inkomhal en de slaapkamers in.

Het westelijke deel van de woning tot slot omvat aan de noordkant de carport en de dubbele garage.

Aan de zuidkant van de woning was oorspronkelijk een binnenzwembad voorzien, deze ruimte werd omgevormd tot ontspanningsruimte. Ook de oorspronkelijke keuken, gelegen naast de ontspanningsruimte, werd vervangen.

Het interieur bewaart tal van kenmerkende elementen zoals zwarte, houten binnendeuren met bovenlichten en cilindervormige, metalen deurklinken. Ook de plafonds in houten planken en de vloer in Noorse leisteen (Sell Royal, één van de twee mogelijkheden die door het architectenbureau werden voorgesteld) bleven bewaard, net als elementen van de vaste interieuraankleding.

Hoewel het ontwerp in de loop der jaren wijzigingen onderging, blijft de architecturale waarde van het pand hoog, als representatieve, grootschalige realisatie van het architectenbureau Konstrukto.

• Persoonlijk archief E. Vanherpe, bouwdossier.
  • DE HOUWER V. & VERHELST J. 2017: Plaatsbezoek woning Vanherpe (Gent) (plaatsbezoek 9 mei 2017).