erfgoedobject

Beeld Justius Lipsius

bouwkundig element
ID
301759
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301759

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beeld Justius Lipsius
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Centraal op het Just. Lipsiusplein opgesteld borstbeeld van Justus Lipsius uit het midden van de 19de eeuw op een hoge hardstenen sokkel. De sokkel is omgeven door een verzorgd ijzeren hekken. De persoon Justus Lipsius is nauw verbonden met Overijse, vermits hij hier geboren werd in 1547 (zie ook Justus Lipsiushuis).

Volgens het archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten bestonden de plannen voor de oprichting van een monument ter ere van Justus Lipsius al in 1845. De eerste steen voor de sokkel naar ontwerp van architect Joseph Jonas Dumont werd gelegd op 9 mei 1853, aannemer was Clément Vleminckx. De inhuldiging van het monument vond plaats op 28 juni 1853. Het borstbeeld zelf is vervaardigd door beeldhouwer Edouard François Marchant (1813-1873) en is een kopie van een witmarmeren beeld uit de Recolettenkerk in Leuven, bewaard in de Koninklijke bibliotheek.

Bronzen borstbeeld op een hardstenen sokkel. Op de sokkel, bestaande uit verschillende geledingen, werden vier bronzen platen aangebracht. Twee platen bevatten een opschrift: "Justo. Lipsio. Iscano. E. principibus. Saeculi. XVI. Philologis. Literarum. Doctori. Lovanii. Natus. D. XVIII. M. Octobr. A. MDXLVII. Obiit. Lovanii. DXXIIII. M. Mart. A. MDCVI." en "Auspice. Leopoldo. I. Belgar. Rege. Monumentum. Ex. Aere. Publ. Et. Priv. Iscani. Civi. Suo. PP." De twee andere platen zijn voorzien van een half verheven voorstelling: Justus Lipsius in zijn studeerkamer aan het werk en als hoogleraar in het bijzijn van aartshertogen Albrecht en Isabella.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Overijse, dossier Just. Lipsiusplein.
  • VAN SAN P. 2013: De toestand van de Sint-Martinusparochie van Overijse centrum omstreeks het jaar 1900, Zoniën 37.2: 61-87.
  • CLABOTS A. 1993: Joost heeft lang moeten wachten, Zoniën 17.2, 53-63.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beeld Justius Lipsius [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301759 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.