Herdenkingsteken waterstand 1953

Beschrijving

Aan de De Keyserhoeve, tegen de haag van de Dictushoeve, staat een bakstenen monument ter herdenking van de overstroming van 1953. In de nacht van 31 januari op 1 februari raasde een storm over onze gewesten, dit in combinatie met springtij waardoor te Berendrecht de dijk doorbrak aan Fort Frederik en Zandvliet ook een groot deel van het Scheldewater over zich heen kreeg. Omstreeks 7h30 op zondagochtend 1 februari 1953 luidde in het klooster de noodklok om de bevolking in te lichten over deze ramp, aangezien driekwart van Zandvliet blank stond. Oud-burgemeester Benedictus (gekend als Dictus) Van den Maegdenbergh liet het monument oprichten in 1991, zoals vermeld op het opschrift, op de plaats waar het water zijn hoogste punt bereikte, aan de voet van de geslechte Spaanse omwalling.

• Informatie verkregen van Hugo Vermeiren (30 september 2015).

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke