Villa ontworpen door D. Craet

Beschrijving

Moderne woning ontworpen door de Gentse architect Daniël Craet, volgens een bouwaanvraag van 1970 in opdracht van Gustave De Clercq. Het ontwerp kwam tot stand met medewerking van Gerda Verheeke, die in de periode 1968-1970 als stagiaire in het bureau van Craet werkzaam was.

De woning is dichtbij de straat ingeplant op een omhaagd perceel met een ruime achtertuin. De voortuin wordt van de oprit afgescheiden door lage muurtjes in zwarte baksteen. De oorspronkelijke door de architect ontworpen brievenbus is niet bewaard.

Interessant voorbeeld binnen het oeuvre van de architect, waarbij typische kenmerken uit zijn vroegste werken (tweede helft jaren 1950 en eerste helft jaren 1960), worden verrijkt met sculpturale details en het concept van een ommuurde patio. In de lijn van andere, vroege realisaties van Craet in bijvoorbeeld Mariakerke en Sint-Denijs-Westrem, is de woning ontworpen met een grote aandacht voor oriëntatie en privacy, en vormgegeven als een asymmetrisch, witgeschilderd bakstenen volume onder een lessenaarsdak gemarkeerd door uitgewerkte schouwen. De witte afwerking van de gevels contrasteert met de zwarte beschildering van het schrijnwerk van de ramen. De noordelijke zijgevel is relatief gesloten en wordt gestructureerd door een terugspringende travee met de inkom, die links geflankeerd wordt door de halfondergrondse garage. Het exterieur vertaalt zo op een logische wijze de inwendige indeling op basis van drie split-levels. Aan de straatkant is een insprong van het volume ingevuld als terras, afgeboord met een witgeschilderd bakstenen muurtje, dat geopend wordt aan de zijkant met een hekje met schuin geplaatst houten latwerk. De straatgevel wordt daarnaast gemarkeerd door een betonnen spuwer, waarbij het regenwater van het dak wordt afgeleid langs een stalen ketting. Tegen de zuidelijke zijgevel is een strakke buitenbarbecue gebouwd in zwarte baksteen en beton, waarbij de schouwpijp ook verbonden is met de haard in de woonkamer.

Volgens de bouwplannen omvat het halfondergrondse niveau de garage, evenals bergruimtes en een studio die via een terras verbonden is met de achtertuin. Op het gelijkvloerse niveau bevindt zich de inkomhal met vestiaire en toilet, die enerzijds toegang verleent tot de woonkamer, voorzien van een terras aan de zuidzijde met de buitenbarbecue, en anderzijds tot de keuken. Beide ruimtes zijn verbonden met elkaar, worden gescheiden door een kastenwand, en staan in verbinding met de patio aan de straatzijde. Op het hoogste niveau bevinden zich een slaapkamer voor de ouders, twee kinderkamers afgescheiden van elkaar met een kastenwand, evenals een badkamer en afzonderlijk toilet.

• Dienstencentrum Mariakerke, Bouwdossiers Mariakerke, 1970 MA 80.
  • Informatie verkregen van Guido Deseijn (24 december 2017).