Villa ontworpen door D. Laethem

Beschrijving

Villa ontworpen door architect Daan Laethem (Oostkamp) volgens een bouwaanvraag van 1971 in opdracht van Jan Ghysbrechts.

De woning is ontworpen met een grote aandacht voor de oriëntatie, lichtinval en relatie tussen binnen en buiten. Ze is gelegen op een ruim perceel met aan de straatzijde een rechthoekige waterpartij met looppad tot de toegangsdeur in silextegels. De vijver en inkom bevinden zich onder een grote luifel, waarbij de waterafloop van het dak gebeurt via een stalen ketting tot een cirkelvormig, gemetseld bassin in de waterpartij. Twee terrassen openen de woning naar de achtertuin en ook centraal in de woning is een kleine binnentuin voorzien, die thans is ingevuld als een betegeld terras. Het tuinontwerp van de architect werd niet uitgevoerd.

Moderne, eenlaagse villa, volgens de eigenares ontworpen door de architect als een verbeterde versie van zijn eigen architectenwoning in Oostkamp (Kortrijksestraat 161). Witgeschilderde baksteenbouw gemarkeerd door een opvallende, strakke luifel met een vierkante lichtopening, en schouwvolumes met betonnen schouwkop. De westelijk georiënteerde straatgevel wordt links gemarkeerd door een vooruitspringend volume met twee vernieuwde garagepoorten, terwijl het terugspringende deel van de gevel wordt geopend met een beglaasde toegangsdeur en grote rechthoekige vensters. De gevel loopt blind door langs de rechterzijde en schermt zo het achterliggend terras af van inkijk.

Gedeeltelijk onderkelderde woning waarbij de inkomhal volgens de bouwplannen links geflankeerd wordt door een vooruitspringende ontvangstkamer met daarnaast de garage. Rechts, ten zuiden, ontvouwt zich de leefruimte met dubbele zithoek gescheiden door een centrale haard, waarbij de lager gelegen zichthoek, voorgesteld op de bouwplannen, niet aanwezig is in situ. De zuidzijde is opengewerkt met een terras, waarlangs zich ook een studio of speelkamer bevindt. Zowel de eetplaats als de flankerende keuken kijken uit op een aan de oostzijde gelegen, overdekt terras. Vanuit de keuken is er een ook een verbinding met de inkom via een sas met keldertrap, vestiaire en toilet. De keuken is de enige toegang tot de nachthal waarop drie slaapkamers, een badkamer en de binnentuin uitgeven.

De ontwerpkwaliteit van het exterieur zet zich ook verder in het interieur. Zo ontwierp de architect zelf de decoratief uitgewerkte schouwmantel, evenals het metalen traliewerk dat de toegang tot de kelder afsluit. In de living en inkomhal zijn bovendien abstracte, kleurrijke glas-in-betonramen aanwezig, ontworpen door glazenier Holvoet (Wevelgem).

• Dienstencentrum Mariakerke, Bouwdossiers Mariakerke, 1971 MA 074.
  • Mondelinge informatie verkregen van de eigenaar (28 juli 2015).