Villa ontworpen door E. Buyse

Beschrijving

Alleenstaande eengezinswoning, aanleunend bij de expo-stijl, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1963 naar ontwerp van architect-decorateur Emil Buyse in opdracht van Roger Geirnaert. Volgens informatie van de bouwheer gaf de Gentse architect Buyse het ontwerp voor het exterieur van de woning uit handen aan leerlingen van de Academie van Wetteren, waar hij les gaf. De woning is gaaf bewaard en wordt nog steeds bewoond door de oorspronkelijke bouwheer, die als houtbewerker al het houtwerk voor de woning zelf uitvoerde.

De bungalow is gelegen in een groene omgeving, namelijk aan de beboomde Paul Van Tieghemlaan die leidt naar het Kasteel Van Tieghem de ten Berghe, het dienstencentrum van Mariakerke. Het aanpalende niet bebouwde, beboomde hoekperceel met de Brugsevaart schermt de woning af van deze drukke as.

Kenmerkende split-levelwoning met inwendig drie niveaus onder opvallende, uitkragende vlinderdaken, afgelijnd door witte houten kroonlijsten. De planindeling wordt naar buiten vertaald door de combinatie van een tweelaags volume rechts met een halfondergrondse garage onder een uitkragende bovenbouw, links geflankeerd door een eenlaags volume met de verhoogde gelijkvloerse verdieping. De woning wordt gekenmerkt door een gevarieerd materiaalgebruik, waarbij de halfondergrondse onderbouw, de plint van het eenlaagse volume die doorloopt in de schouw, evenals de lage hekpijlers zijn opgebouwd uit breuksteen van leisteen. Dit sculpturale parement contrasteert met de witgeschilderde gevels in regelmatig baksteenmetselwerk van Scheldesteen. Rechthoekige vensters op arduinen lekdorpels, ingevuld met bewaard, thans donker geschilderd houten schrijnwerk, openen de gevels in overeenstemming met de oriëntatie. De naar het oosten georiënteerde voorgevel wordt links van het vooruitspringend volume geopend door de dieperliggende inkom, waarbij de effen witte toegangsdeur langs weerszijden geflankeerd wordt door vensters geleed door verticale stijlen. De inkompartij wordt bovenaan afgelijnd door een houten bebording.

Volgens de bouwplannen omvat het halfondergrondse niveau de garage, evenals bergruimtes en een wasplaats. De verhoogde gelijkvloerse verdieping is ingevuld als daggedeelte, namelijk met een ruime woonkamer met eethoek, geopend naar de tuin en het terras, en een afzonderlijke (recentere) keuken aan de straatzijde. Achteraan, verbonden met de woonkamer via een schuifdeur, is een bureau aanwezig. De verdieping boven de garage omvat het nachtgedeelte met drie slaapkamers en een moderne badkamer. Het interieur is eerder traditioneel, rustiek afgewerkt.

• Dienstencentrum Mariakerke, Bouwdossiers Mariakerke, 1963 MA 114.
  • Mondelinge informatie verkregen van de eigenaar (9 mei 2017).