Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning in gematigde art-decostijl gebouwd in opdracht van Henri Vrancken, naar een ontwerp van de in Merksem gevestigde bouwmeester August Vochten. War aanvankelijk een constructie van slechts drie bouwlagen gepland was, werd de bouwaanvraag twee weken na indiening vernieuwd voor een extra verdieping.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De sobere lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en witte natuursteen voor dorpels en posten. Opgebouwd uit registers van rechthoekige en in de topgeleding rondboogopeningen, wordt de opstand geritmeerd door oplopende venstertraveeën, de borstweringen geaccentueerd met baksteenmozaïeken in donkerder rood. Een over twee verdiepingen oplopende bow-window met smeedijzeren balkon koppelt de derde en vierde travee. Het houten schrijnwerk van inkomdeur en vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk en de gietijzeren voetschraper.

Het gebouw omvat vier eenvoudige flats die telkens een volledige verdieping beslaan, ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal. De plattegrond biedt telkens ruimte aan een ontvangstkamer en slaapkamer aan de straat, een woonkamer en keuken met terras en wc aan tuinzijde. Daarbij boet de gelijkvloerse woning aan ruimte in vanwege de inkomhal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1932#42030 en 1932#42119.