Dorpswoning met bijgebouw

Beschrijving

Dorpswoning met bijgebouw opgericht omstreeks 1913 in opdracht van Jacob Petrus Jan Bels-Timmermans, schipper te Zandvliet.

Enkelhuis van drie traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat) en aanpalende dwarsbouw aan linkerzijde, ook onder zadeldak bedekt met mechanische pannen. Het hoofdgebouw bezit een bakstenen lijstgevel met deurrisaliet op hardstenen plint met geprofileerde kroonlijst op klossen. De gevel, die voorzien is van licht getoogde vensters en hardstenen lekdrempels met geprofileerde borstweringen, is verlevendigd met geprofileerde witte natuurstenen muurbanden, waterlijst en als diamantkop uitgewerkte sluitstenen.

De beglaasde paneeldeur met bovenlicht bezit nog smeedwerk, briefgleuf en registers met diamantkopmotief. Verschraling door recente aanpassing met nieuwe hardstenen plint onder de bestaande, waarin nog de oude voetschraper en ijzeren verluchtingsroosters, en verder ook recent ingebrachte dakvlakramen, aangepaste schouwen en verweerde knipvoeg.

Het bijgebouw heeft een als spaarveld uitgewerkte gevel, met oculus en getrapte bakstenen gevelbekroning.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 171.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1913/10.