Hoogstamboomgaard

• is aangeduid als vastgesteld landschappelijk erfgoed Hoogstamboomgaard

• is aangeduid als vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde Hoogstamboomgaard

Beschrijving

Hoogstamboomgaard gelegen in de Grootloonstraat. Deze boomgaard is iets hoger gelegen ten opzichte van de weg en bestaat uit pere- en appelaars, er is een vrij grote uitval. De boomgaard wordt begraasd. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is deze boomgaard afgebeeld. Op deze kaart valt de hoge dichtheid aan hoogstamboomgaarden in Grootloon op, deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet zozeer voor de verkoop of handel. De boomgaard wordt net als vroeger begraasd door vee.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap, dit is zeker in de omgeving van Grootloon het geval waar er historisch gezien al een hoge dichtheid aanwezig was.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.